Interesse? Bel of App:

06 - 14 56 66 38

Mail via:

info@djedyoga.nl

Openingstijden:

Ma - Vr: 10:00 - 18:00


Ook voor het yoga zomerblok is onze woonkamer weer omgebouwd tot yogastudio. Vaak vragen mensen mij of het niet vervelend is de woonkamer ‘op te offeren’. Maar tijdens onze zoektocht naar een yogastudio, hebben we onszelf afgevraagd of we de ruimte nu echt nodig hadden voor een eet- en woonkamer. En het antwoord was al snel: “Nee, niet echt.” Onze woonruimte leent zich goed voor een studio, maar je verzint het niet snel om het een andere bestemming te geven. Vaak ben je ook vanuit een cultureel patroon gewend vast te houden aan een bepaalde indeling.

Los zijn van verwachtingen
Voor ons voelt het niet als opofferen. Eén kind is al de deur uit, we hebben meerdere kamers tot onze beschikking om te werken en te wonen én we hebben allemaal “FLEX-meubels”. Dus zodra het nodig is, maken we van de yogastudio in een kwinkslag weer een huiselijke living. Het is een indeling waar wij ons goed bij voelen, juist omdat het een flexibel karakter heeft. Hierdoor voelt het ook vrijer. Het is los zijn van verwachtingen, doen wat bij je past door het volgen van je hart.

Aparigraha: de behoefte minder te willen bezitten
Yoga is een way of life. Het is leven volgens het ‘Achtvoudige Yogapad’ dat je levenswijsheden meegeeft die je kunt integreren in je dagelijkse leven. Zo gaat Aparigraha, één van de richtlijnen van het Achtvoudige pad, over ‘onthechting en begeerteloosheid’. Vrij vertaald: ‘de behoefte minder te willen bezitten’. Het gaat om onthechten van zowel patronen als om het onthechten van materie en bezit. Er is altijd een spanningsveld als het gaat om leven volgens Aparigraha, zeker in onze Westerse wereld van overvloed. Dat geldt voor iedereen, ook voor ons, maar het is vanuit deze gedachte dat wij onze woonkamer als het nodig is weer omtoveren naar de yogastudio.

Aparigraha ook op de yogamat
Als je Aparigraha vertaalt naar de yogamat dan betekent het ook vrij zijn van prestatie. Het gaat er niet om dat je vasthoudt aan beter worden en beter zijn dan degene naast je in de yogales. Yoga doe je voor jezelf. De houdingen (asana’s) helpen je om naar binnen te keren, om in verbinding te komen met je bewuste zelf. Als je meer in verbinding staat met jezelf wordt je bijvoorbeeld minder vatbaar voor prikkels van buitenaf; sta je veerkrachtiger in het leven; laat je je niet zo makkelijk uit het veld slaan en ben je liefdevoller en vriendelijker naar jezelf en naar anderen toe.

Daarbij word je door de asana’s en het meditatieve karakter van de Hatha Yoga relaxter en meer ontspannen. En laat dat laatste nu ook een boost zijn voor je immuunsysteem, want ontspanning heeft een versterkend effect op het immuunsysteem. En in coronatijden is dat een fijne bijkomstigheid.

____


Yoga is the journey of the self,
through the self,
to the self

– Bhagavad Gita –

____


Bronnen:
* Yoga Academie Nederland
* I. van Gent

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.